Werkstress de baas met het JDR-model
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Deadlines, hoge verwachtingen en een volle agenda kunnen ons behoorlijk uitputten. Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources (JDR) model!
Wat is het JDR-model?
Het JDR-model helpt te begrijpen hoe werkstress ontstaat en hoe je het kunt verminderen. Het onderscheidt twee belangrijke factoren: taakeisen (job demands) en hulpbronnen (job resources).
Hoe werkt het JDR-model?
Werkstress ontstaat wanneer de taakeisen hoger zijn dan de hulpbronnen die je hebt. Omgekeerd, als je voldoende hulpbronnen hebt, kun je beter omgaan met de taakeisen en voel je je energieker, gemotiveerder en meer bevlogen.
Praktische tips om werkstress te verminderen
Het JDR-model in de praktijk.
Stel je werkt op een drukke afdeling. De deadlines zijn strak en de werkdruk is hoog, wat leidt tot stress en uitputting. Door het JDR-model toe te passen, bespreek je met je manager dat je meer autonomie wilt in het plannen van je werk. Ook zoek je steun bij je collega’s om samen te werken aan projecten. Met deze extra hulpbronnen kun je de hoge taakeisen beter aan en vermindert je stress.
Werkstress is een veelvoorkomend probleem, maar het JDR-model kan je helpen om het beter te begrijpen en aan te pakken. Door een balans te vinden tussen taakeisen en hulpbronnen, kun je stress verminderen en je werkplezier vergroten. Onthoud dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.
Ben je klaar om de balans op je werk te herstellen? Neem de tijd om je taakeisen en hulpbronnen in kaart te brengen en praat met je leidinggevende over mogelijke verbeteringen. Begin vandaag nog met het toepassen van het JDR-model en merk het verschil!
Wil je meer leren over het aanpakken van werkstress? Lees dan ‘De Moed van Imperfectie’ van Brené Brown. Dit boek biedt waardevolle inzichten over veerkracht en balans, niet alleen in je werk, maar in je hele leven.
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
Ben jij benieuwd hoe je met jouw eetgewoonten niet alleen je gezondheid kunt verbeteren, maar ook een positieve impact op de wereld kunt hebben?
Voel je je wel eens uitgeput of zoek je naar manieren om meer energie te krijgen? Lees hier hoe de vitacirkel jou kan helpen!