Werkstress de baas met het JDR-model
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
We leven in een wereld, waarin technologie ons verbindt, maar soms ook lijkt te vervreemden. De zoektocht naar echte verbinding wordt steeds belangrijker, vooral op de werkplek. De Week van de Werkstress staat dit jaar in het teken van (ver)binding. Een waardevolle manier om deze verbinding te belichten, is via wat ik liever ‘zelfregie’ en ‘Samenwerking’ noem. Laten we eens dieper ingaan op deze begrippen en hoe ze van invloed zijn op ons welzijn op het werk.
1. Doe het op jouw manier: Zelfregie
Zelfregie betekent simpelweg dat je de vrijheid hebt om dingen op jouw manier te doen op het werk. Het draait om autonomie en de mogelijkheid om beslissingen te nemen die van invloed zijn op je werk. Dit betekent niet dat je volledige vrijheid moet hebben, maar wel dat je inspraak hebt in je taken, doelen en ontwikkeling. Werknemers die zelfregie ervaren, voelen zich empowered. Het is alsof je zegt: “Dit is mijn werk en ik kan het op mijn eigen unieke manier doen.” Werkgevers kunnen zelfregie ondersteunen door een cultuur van vertrouwen te creëren en werknemers te betrekken bij besluitvormingsprocessen.
2. Bekwaamheid en voldoening
Bekwaamheid draait om je goed voelen in wat je doet. Het betekent dat je vaardigheden beheerst en dat je effectief bent in je werk. Werknemers die zich bekwaam voelen, voelen zich voldaan en gemotiveerd. Dit gaat verder dan alleen de juiste training en ontwikkelingsmogelijkheden. Het omvat ook een cultuur waarin inspanning wordt erkend en beloond. Werknemers moeten worden aangemoedigd om hun vaardigheden te verbeteren en te groeien. Dit is niet alleen goed voor henzelf, maar draagt ook bij aan de organisatie als geheel. Een werkomgeving die bekwaamheid waardeert, stimuleert de creativiteit en innovatie.
3. Samen sterker: Goede samenwerking
Mensen zijn van nature sociale wezens. We hebben behoefte aan relaties en verbindingen met anderen. Op de werkplek betekent dit dat werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen door hun collega’s en leidinggevenden. Goede samenwerking gaat over het creëren van een ondersteunende werkomgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om samen te werken, elkaar te helpen en successen te vieren. Het draait om een gevoel van verbondenheid en gedeelde doelen. Wanneer werknemers weten dat ze deel uitmaken van een team dat samenwerkt, voelen ze zich sterker en kunnen ze beter omgaan met uitdagingen.
De week van de werkstress
Tijdens de Week van de Werkstress is het van essentieel belang om de principes van zelfregie en goede samenwerking te omarmen. Werknemers moeten worden aangemoedigd om autonomie te ervaren in hun werk, om zich bekwaam te voelen in wat ze doen, en om een gevoel van verbondenheid te delen met hun collega’s. Werkgevers kunnen bijdragen aan het welzijn van hun werknemers door te investeren in hun persoonlijke en professionele groei, en door een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.
Dus laten we tijdens deze week niet alleen streven naar het verminderen van stress, maar laten we ook streven naar het versterken van (ver)binding op de werkplek, gebaseerd op de principes van zelfregie, bekwaamheid en goede samenwerking. Op die manier kunnen we een gezonde, ondersteunende en productieve werkomgeving creëren waarin werknemers kunnen floreren en zich gewaardeerd voelen.
Aan de slag?
Wil je meer weten over hoe zelfregie en goede samenwerking jouw organisatie kunnen helpen? Kijk eens naar mijn aanbod, of neem contact met me op.
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
Ben jij benieuwd hoe je met jouw eetgewoonten niet alleen je gezondheid kunt verbeteren, maar ook een positieve impact op de wereld kunt hebben?
Voel je je wel eens uitgeput of zoek je naar manieren om meer energie te krijgen? Lees hier hoe de vitacirkel jou kan helpen!