Suiker goed voor de energie?

Ben jij bewust van hoeveel suiker jij binnenkrijgt?

Wist je dat we vaak ongemerkt veel meer suiker binnenkrijgen dan goed voor ons is? Suiker is overal en zit verstopt in allerlei voedingsmiddelen. Niet alleen in snoep en frisdrank, maar ook in veel alledaagse voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, brood, yoghurt en sauzen.

Waarom is het beter om te minderen met suiker?

Suiker levert weliswaar energie, maar teveel suiker kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Door je suikerinname te matigen, kun je:

  • Gewichtsverlies bevorderen: Minder suiker betekent minder calorieën, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Daarnaast is het goed om te weten dat suikers die je teveel binnenkrijgt worden omgezet in (buik)vet.
  • Zorgen voor een stabieler energieniveau en mentale helderheid: Minder suiker houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, wat zorgt voor constante energie, verbeterde concentratie en een stabielere stemming. Dit voorkomt vermoeidheid en prikkelbaarheid.
  • Zorgen voor een gezonder hart. Minder suiker vermindert het risico op hartziekten.
  • Diabetes type 2 voorkomen: Een lagere suikerinname helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verlagen.

 

 

Een gezondere levensstijl door bewuster om te gaan met suiker. Hoe doe je dat?

  1. Begin bij je dranken

Vervang suikerhoudende frisdranken en sappen door water, sprankelend water met een schijfje citroen, koffie of een rustgevende kruidenthee zonder toegevoegde suiker. Deze simpele switch kan al een groot verschil maken in je dagelijkse suikerconsumptie.

  1. Kies onbewerkte voeding

Vers fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten zijn goede keuzes. Ze bevatten natuurlijke suikers, maar daarnaast ook vezels, vitaminen en mineralen. Kies voor volkoren producten in plaats van ‘witte’ graanproducten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

  1. Natuurlijke zoetmakers

Vervang je zoete tussendoortje door fruit of noten. Probeer natuurlijke zoetmakers zoals honing, agave nectar of Stevia. Gebruik ze echter met mate, aangezien ze nog steeds suiker bevatten en bloedsuikerpieken kunnen veroorzaken.

  1. Voorbereiding is alles

Plan je maaltijden vooruit en bereid gezonde suikervrije snacks voor zoals gesneden groenten, met een zelfgemaakte dip. Een goede voorbereiding helpt je suikervrije keuzes te maken en verleidingen te weerstaan. Maak wekelijks een maaltijdplanning en gebruik een boodschappenlijstje om impulsieve suikerhoudende aankopen te vermijden.

  1. Kook thuis

Zelf koken geeft je controle over de ingrediënten. Experimenteer met kruiden en specerijen om smaak toe te voegen zonder suiker. Gebruik gezonde kooktechnieken zoals stomen, bakken en grillen.

  1. Shop slim door het lezen van etiketten

Veel producten die als ‘gezond’ worden verkocht, bevatten verrassend veel suiker. Wees bewust van verborgen suikers door etiketten te lezen.

  • Controleer de ingrediëntenlijst: Ingrediënten worden in aflopende volgorde van gewicht vermeld. Als suiker één van de eerste ingrediënten is, bevat het product veel suiker.
  • Let op de verschillende namen voor suiker zoals fructose, dextrose, agavesiroop, enzovoort.
  • Let op de voedingswaarde per portie: De vermelde suikerinhoud is vaak per kleine portie aangegeven, terwijl de daadwerkelijke consumptie meestal groter is.

Wil je meer weten over hoe je etiketten kunt lezen en suiker kunt vermijden?

Lees dan het artikel ‘hoe lees je een etiket?’ van het Diabetes Fonds.