Werkstress de baas met het JDR-model
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
Bouwen aan zelfvertrouwen
Op 8 februari vieren we de Dag van het Zelfvertrouwen, en zelfvertrouwen is de sleutel tot persoonlijke groei, succes en het overwinnen van uitdagingen. Laten we samen eens stilstaan bij dit krachtige innerlijke hulpmiddel en ontdekken hoe we het in ons dagelijks leven kunnen cultiveren.
Maar laten we eerst eens begrijpen wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Het heeft alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Het draait om jezelf waarderen en respecteren met je sterke en minder sterke kanten. Het staat ook voor een realistische kijk op je eigen kunnen.
Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk? Wel, het vormt de basis van een gezond zelfbeeld en het vermogen om doelen te bereiken. Het stelt ons in staat om met moed de obstakels van het leven te trotseren. Een gezonde dosis zelfvertrouwen bevordert niet alleen persoonlijke groei, maar heeft ook positieve effecten op onze relaties en professionele prestaties.
Maar waarom hebben we soms een gebrek aan zelfvertrouwen? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals negatieve ervaringen, zelfkritiek, perfectionisme, sociale druk en vergelijking met anderen. Het kan allemaal bijdragen aan twijfel over je eigen kunnen.
‘Mindsets zijn overtuigingen. Het zijn sterke overtuigingen, maar het blijft een manier van denken en je denken kan je veranderen’ – Carol Dweck
De sleutel tot het opbouwen van zelfvertrouwen ligt vaak in onze mindset. Carol Dweck, een toonaangevende psycholoog, onderscheidt twee soorten mindsets: de vaste en de groeimindset.
Een vaste mindset ziet talenten als onveranderbaar en vermijdt uitdagingen uit angst om te falen. Ze verbergen tekortkomingen en reageren verdedigend op fouten omdat ze geloven dat fouten wijzen op een gebrek aan talent.
Een groeimindset daarentegen gelooft dat je als mens kunt groeien door uitdagingen aan te gaan, te experimenteren, door te veel te oefenen, bij tegenslag door te zetten en open te staan voor feedback. Zij vinden dat fouten maken hoort bij het leerproces, het zorgt voor groei.
Je kunt zowel een groeimindset als een vaste mindset hebben en beide zijn oké. Zie het meer als een inzicht dat je bewust maakt van hoe je gedachten je soms beperken in leren en groeien.
Zelfvertrouwen opbouwen met een groeimindset betekent actief bezig zijn en stappen zetten. Stel je voor dat elke stap die je zet, elke fout die je maakt, bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Vergelijk het met leren fietsen: door te doen, durven, uitproberen en ook te falen, groeit je zelfvertrouwen. In tegenstelling hiermee voelt zelfvertrouwen opbouwen met een vaste mindset als een zware opgave. Elke hindernis versterkt het idee dat je niet goed genoeg bent. De angst voor fouten maakt het moeilijk om nieuwe dingen te proberen en het geloof dat zelfvertrouwen aangeboren is, kan belemmerend werken.
Carol Dweck deelt in haar boek vier stappen om je groeimindset verder te ontwikkelen:
Oefeningen kunnen je helpen om een groeimindset te ontwikkelen:
Het opbouwen van een groeimindset kost tijd, inzet en doorzettingsvermogen maar de positieve invloed ervan op je zelfvertrouwen en persoonlijke groei is absoluut de moeite waard.
‘Het geloof in jezelf is je grootste kracht’ – Michael Pilarczyk
Deze blog belichtte de krachtige link tussen je zelfvertrouwen en mindset. Een vaste mindset maakt het lastig om zelfvertrouwen te vergroten, terwijl een groeimindset juist bijdraagt aan zelfvertrouwen. Ga vandaag nog aan de slag met de oefeningen!
Wil je meer ontdekken? Hier zijn nog enkele bronnen:
Boekentips:
Carol Dweck: Mindset. Verander je manier van denken om je doelen te behalen
Michael Pilarczyk: Master your Mindset. Leef je mooiste leven
Video’s:
Michael Pilarczyk heeft op YouTube diverse video’s gedeeld over dit onderwerp. Bekijk vooral zijn korte video over zelfvertrouwen en het filmpje met de vraag: Geloof jij in jezelf?
Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources model!
Ben jij benieuwd hoe je met jouw eetgewoonten niet alleen je gezondheid kunt verbeteren, maar ook een positieve impact op de wereld kunt hebben?
Voel je je wel eens uitgeput of zoek je naar manieren om meer energie te krijgen? Lees hier hoe de vitacirkel jou kan helpen!